Din guide til
Skåne, Småland, Halland, Blekinge, Øland
Åbn pressemeddelelsen i din browser
                                                                   


Sydsvenske slotte er en fryd for de historieinteresserede

Danmark og Sverige bygger på en lang og fælles historie, der har sat sine spor adskillige steder i Sydsverige, hvor grænserne mellem de to nabolande har rykket sig frem og tilbage ad flere omgange.

Her ligger gamle slotte og borge som perler på en snor klar til at byde danskere velkomne, når dette igen er muligt.


*Vi henstiller naturligvis til, at man altid følger Udenrigsministeriets seneste rejseanbefalinger.
BLEKINGE


SÖLVESBORGS SLOT – NY UDSTILLING VISER SPÆNDENDE ARKÆOLOGISKE FUND FRA 2020
Sölvesborg Slot ligger lige uden for det middelalderlige centrum i Sölvesborg i Blekinge. I det tidlige 15. århundrede besøgte dronning Margaret 1. af Danmark og Erik af Pommern ofte stedet og da borgen altså ved nogle lejligheder blev anvendt som overnatning for kongelige, blev det også kaldt et slot. Slottet dominerede byen, som i middelalderen var et vigtigt område for grænsehandel mellem den danske Blekinge-kyst og det svenske Värend-område inde i Småland. I dag står en høj bakke med ruiner tilbage efter det store forsvarstårn sammen med kælderen efter de omkringliggende gårdhavsbygninger. En femten meter bred voldgrav har omgivet forhøjningen og vest for lå den middelalderlige fæstning med lader og stalde.

I løbet af sommeren 2021 kan du se udstillingen "Villa, vovve och vassa flintspetsar", der beretter om de arkæologisk spændende fund, der blev gjort i 2020 i området. Udstillingen løber fra d. 29. juni til 14. august 2021.
SMÅLAND


KALMAR SLOT – SVERIGES GRÆNSEBEVOGTNING MOD DANMARK
I slutningen af det 13. århundrede var Kalmar Slot Sveriges mest moderne fæstning og i flere hundrede år var slottet en vigtig forsvarsborg som Sveriges grænsebevogtning- og forsvar mod Danmark primært på grund af dets strategiske placering. Efterfølgende gik grænsen til Danmark et par kilometer syd for Kalmar, hvor Skåne, Blekinge og Halland tilhørte Danmark indtil 1658. Kalmarunionen i 1397 markerer den nok vigtigste politiske begivenhed i Kalmar i middelalderen med foreningen af landene Sverige, Norge og Danmark. Med Gustav Vasa som konge af Sverige sluttede unionen formelt i 1523.

I dag er Kalmar Slot en populær destination, der huser en slotsrestaurant, guidede ture og permanente udstillinger, der fortæller slottets dramatiske historie foruden midlertidige udstillinger med forskellige temaer. Desuden arrangeres der sjove aktiviteter for børn hele året rundt.
KRONOBERGS SLOTSRUIN – ET FORSVARSFÆSTE MOD DANMARK
Blot 8 km nord for Växjö ved bredden af Helgasjön ligger Kronobergs slotsruin. Det, der i dag er en ruin, var engang et af fire slotte ved Sveriges daværende sydlige grænse, som beskyttede landet mod ærkefjenden Danmark. Kong Gustav Vasas Kronoberg havde tre funktioner; dels en militær funktion for at forsvare grænsen til Danmark, dels en politifunktion for at bevogte smålænderne og undgå et tilbagevendende oprør og endeligt at opkræve skatter. Sidste gang slottet fungerede som grænsepost var i 1612 under en dansk belejring, før slottets funktion som grænseforsvar ophørte i midten af det 17. århundrede.

I dag kan du besøge ruinen, der ligger på en ø med landgang i Helgasjön, hvor Dampskibet Thor fra 1887 har sin hjemhavn. Ved siden af ligger Ryttmästaregården, som er en fin café ved stranden.

Genstande fra udgravninger kan findes i et digitalt museum her.
HALLAND

HALMSTAD SLOT – TIL GLÆDE OG GAVN FOR CHRISTIAN IV
Halmstad Slot er smukt beliggende ved Nissan, knap 2 kilometer fra havet. Da slottet blev bygget i begyndelsen af 1600-tallet, var Halmstad og Halland danske. Slottet blev brugt til fornøjelse og afslapning af Kong Christian IV, som mente at have brug for en større og mere prægtig bolig under sine besøg i Halmstad. Han lod derfor slottet, der stod færdig i 1619, opføre i den byggestil der i dag kaldes Christian IV renæssance. Om sommeren er der oftest udendørsarrangementer som teater- og musikforestillinger i borggården.
WAPNÖ SLOT – GÅ EN TUR I HAVEN OG NYD ET GODT MÅLTID
Wapnö Slot ligger i en naturskøn slotspark nogle få kilometer fra Halmstad by. Slottet stod færdigt i 1754, men Wapnös historie strækker sig meget længere tilbage i tiden – helt til det 14. århundrede. Både Norge og Danmark har ejet stedet, bl.a. den danske adelsfamilie Beck, som var i besiddelse af slottet i det 17. århundrede, før det blev svensk igen. På slottet kan du i dag spise god og veltilberedt mad fra stedets helt egen økologiske og unikke produktion og i slotsparken er der en middelalderlig runesten, hvis indskrift er en kristen bøn.
VARBERGS FÆSTNING – SKIFTEVIS PÅ SVENSKE OG DANSKE HÆNDRE
I Varberg lige ved kysten tårner Varbergs Fæstning frem som en velkendt silhuet. Fæstningen, som det tog flere hundrede år at bygge, blev afsluttet i det 17. århundrede af bygherre Hans van Stenwinkel. Varbergs fæstning var oprindeligt en skrækindjagende bygning, der har været på både svenske og danske hænder ad forskellige omgange. I dag er det en kulturhistorisk skat og en populær destination, der viser den dansk / svenske historie. Ud over at se fæstningen, kan du også besøge Bockstensmannen, rester af en mand fra middelalderen, og gætte på om han mon var svensk eller dansk.
SKÅNE

HOVDALA SLOT – NYE TILTAG MED FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED
Den nationale kulturarv Hovdala viser tydlige spor efter slottets 500-årige historie. Med sin placering i grænselandet spillede Hovdala en vigtig rolle under krigen mellem Sverige og Danmark i det 17. århundrede. Om sommeren tilbydes under normale omstændigheder* guidede ture, udstillinger, fortællingsaftener, koncerter osv, mens parken er åben hele året rundt. Restaurant, café, butik og information holder desuden åben i løbet af sæsonen (se åbningstider her).

Som noget nyt i 2021 kan du besøge Boketorp et stenkast fra slottet, som er en del af den tidligere håndværker-by Broslätt. Her findes begivenheder, guidede ture, udstillinger og foredrag, der alle er relaterede til natur og bæredygtighed.

*Se her for særlige restriktioner grundet Covid-19.
GLIMMINGE HUS – HJEM FOR FORTIDENS BIG SPENDER
Glimmingehus på Österlen er Nordens bedst bevarede middelalderlige slot. Det blev opført af den danske ridder Jens Holgersen Ulfstand, som igangsatte byggeriet i 1499, da Skåne tilhørte Danmark.
Arkæologiske fund viser, at Ulfstand levede et behageligt liv på Glimmingehus. Man har således på stedet fundet nogle af de dyreste genstande, der var tilgængelige i Europa i det tidlige 16. århundrede, herunder venetiansk glas, Rhinglas og spansk keramik.

I dag er slottet et levende sted med et museum, et middelalderligt køkken og en butik. Glimmingehus blev bygget for at beskytte sine indbyggere i kamp. Slottet har derfor unikke og spændende forsvarsmekanismer, såsom huller hvorigennem der på dramatisk vis blev hældt kogende tjære over ubudne gæster, vindebroer, voldgrave og andre fælder for uvedkommende.

Om sommeren kan du lytte til spøgelseshistorier, prøve middelalderlige sysler, deltage i en guidet tur eller slappe af i den smukke urtehave og det er nu også muligt at besøge Glimminge Hus i 3D.
Mulighed for pressetur til Sydsverige
På den anden side af sommeren kan vi forhåbentlig begynde at arrangere pressebesøg i Skåne, Småland, Halland, Blekinge og Öland. Her vil der bl.a. være mulighed for at opleve nogle af de slotte, der er beskrevet herover. Giv derfor endelig besked, hvis det er noget, du er interesseret i, så laver vi i samarbejde et program, der passer til dig og dit medie.
NYHEDER
Find de seneste historier og billeder fra Sydsverige og andre Atlantic Link-kunder HER
DOWNLOAD
Download pressemeddelelse som word-dokument HER
Download billeder HER
PRESSEKONTAKT

Lise Hvid Holm
Communications Manager

Atlantic Link
Strandvejen 125
2900 Hellerup

M: +45 2267 8903
E: lh@atlanticlink.net
www.atlanticlink.net
Atlantic Link
www.atlanticlink.net
If you wish to unsubscribe from press releases from Visit South Sweden, please click here
If you wish to unsubscribe from other press releases from Atlantic Link, manage your subscriptions here.